Zastavme vybíjení žraloků
Žraloci
Žraloci se vyvinuli před více než 400 miliony lety. Objevili se tedy nejen dříve, než dinosauři, ale dokonce dříve, než se rostliny rozšířily na pevnině. To, že jsou tak dlouho na vrcholu potravního řetězce, je zázrak, za který vděčí svému dokonalému přizpůsobení.
Hlavně smyslová výbava žraloků nemá obdoby. Mají dokonalý čich - dokáží rozeznat kapku krve na vzdálenost až 1,6 km (neboli látku o koncentraci 1 částice v milionu). Zrak, který se vyrovná tomu našemu - druhy, které žijí v mělčích vodách vidí barevně, druhy z hloubky mají dokonalé noční vidění. Zvuk se ve vodě šíří snadno a na velké vzdálenosti, a žraloci ho zachycují díky vyspělým vnitřním uším. Podobně jako ryby mají postranní čáru, kterou citlivě vnímají proudění vody.
A pak je tu žraločí superschopnost - vnímání elektromagnetického pole, díky specializovaným orgánům zvaným Lorenziniho ampule. Každý živý tvor kolem sebe neustále vytváří elektromagnetické pole, hlavně přenosem nervových vzruchů a prací svalů. Díky tomu, že žraloci dokáží toto slabé pole zachytit, naleznou i kořist, která se skrývá např. zahrabaná ve dně.
Ohrožení
V poslední době žraloků v oceánech prudce ubývá. Podle zprávy Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) se od roku 1990 snížil počet žraloků o děsivých 70% a ¾ druhů jsou ohrožené vyhubením. Co dostalo žraloky na takto prudkou šikmou plochu?
Na žraloky silně dopadají důsledky lidské činnosti, které ohrožují oceány jako celek - změny klimatu, znečištění, akumulace plastů atd. Naprosto zásadní je však nadměrný lov.
Lidé vyloví každý rok přibližně 100 000 000 žraloků. Mnoho z nich skončí v sítích jen a pouze kvůli svým ploutvím. Ty jsou totiž, zejména v některých asijských zemích, ceněnou delikatesou. Polévka ze žraločích ploutví je v čínské kultuře znakem bohatství s mnoha set letou historií. Poslední dobou se ovšem stala módou, kterou si může dovolit i rychle rostoucí střední třída, a významné společenské události se bez ní neobejdou. Je ironické, že to, co se stalo jednou z nejdražších mořských pochoutek - žraločí ploutev - je vlastně jen čistá chrupavka, která nemá žádnou zvláštní chuť ani výživovou hodnotu.
Rybářům se tak vyplatí zužitkovat jen ploutve, a zbytku se zbavit. Jsou tak schopni zpracovat mnohem větší množství žraloků. Tato praxe se nazývá “shark finning”.